20:de dag Knut och julen är överstökad och jag kan publicera julkortet för 2013 – även det i Solstickans tecken. I år blev det med inspiration av jordens förändrade klimat och den gångna högtiden med dess regn och varmgrader är väl ett tecken på att något är på väg att förändras.

Min förhoppning är sista stickan används till att lysa upp hemmet med levande ljus denna viktiga Earth Hour den 29:e mars mellan 20.30 och 21.30.Här är ytterligare en julklappsadress som du kan skriva ut på valfritt papper så det behöver inte bli lika färgglatt som de här exemplen. Men ibland är det kul att experimentera med andra färger än de traditionella. Ladda hem som pdf genom att klicka på bilden.

En favorit bland designklassiker – Solstickan!

Jag har alltid en stor cylindervas med små Solstickan-askar – året om. Jag älskar designen som skapades av Einar Nerman på 1930-talen på uppdrag av välgörenhetsstiftelsen Solstickan. Nerman ritade om en av sina färdiga illustrationer till HC Andersens Tummelisa och ett av världens mest reproducerade konstverk såg dagens ljus i dubbel bemärkelse ;)

För några år sedan så föddes idén att använda askarna som tema till julkort – jag ville skicka något som skulle ha ett liv även efter jul och en ask tändstickor har ju alla användning för. Det började i blygsam skala med en liten påklistrad tomteluva på solstickspojken men har genom åren utvecklats till att bli ett av de största och roligaste projekten under hela december! Här är några av de kort (fram- och insida) med askar jag skickat under åren.

Små sydda pepparkakshus (fodral) i kartong som skickades i hemgjorda kuvert med ett återupprepat pepparkaksrecept som dekoration. Fodralen är öppna och försluts med bandet. Och kuverten sydde jag igen på maskin.


2011 var det Apple-tema med tändsticksasken som en iPhone och naturligtvis så är var det en iPhone FYRA!. Datumappen står på 24:e (what else?) och den lilla röda tändsticksappen är en ljuslåga.2012 blev det designklassiker – Arne Jacobsens Myran och Sjuan och så naturligtvis Einar Nermans Fyran...
Och 2013 blir det...återkommer efter sändning men jag kan avslöja att det är ett tema i tiden.
QR-koder är ett underhållande tema som går att göra oändligt mycket med – julkort och inbjudningar eller varför inte skapa kaos i julklappsutdelningen genom att koda varje paket?

Koderna skapas i ett QR-program på nätet och det är till och med så fiffigt att man kan ställa in färg och storlek beroende på hur man ska använda koderna. Jag har provat olika alternativ och den bästa läsbarheten är svart kod mot ljus bakgrund. Koden sparas som en bild och sedan är det bara att klistra in i valfritt program. Ett tips är att alltid prova läsbarheten efter utskrift så man är på den säkra sidan...

Klicka på koden nedan så kommer du till QR-generatorn. Läsappen hämtar du också hem gratis och den läser koder även direkt på dataskärmen.

Tips: Gör en stilren grafisk tavla som födelsegåva eller dopgåva med namn och datum i kodform. Beroende på om det är en flicka eller pojke så kan man göra bakgrunden i lämplig färg. Eller gör barnens påskjakt till ett detektivarbete att läsa koder med mobilen. Eller kanske ett krypterat frieri? Möjligheterna att använda denna lilla snygga kod är oändliga.

Jag brukar alltid göra egna adresser till mina julklappar och med dagens pysselutbud så är möjligheterna oändliga – om man har tiden... Här är ett halvfabrikat som du kan printa ut på kartong och skära till.

Ett traditionellt och enkelt God Jul och samma budskap i QR-kod. Klicka på bilderna för att ladda ner pdf'erna.
Det här stjärnmönstret är ritat på ett helt ark så man man skära till valfri storlek på etiketter eller kort. Mönstret är svart så man printar ut på valfri färg. Klicka på bilden för att ladda hem pdf.


Ett hundtandsmönster - även det på ett helt ark så möjligheten finns att skära till egna storlekar och modeller på etiketter eller kort.